Tale til fødselsdag

Hvis du skal holde en fødselsdagstale, vil du sandsynligvis gerne gøre det bedst muligt. Derfor er det vigtigt, at du skriver en god tale – og at du gør det i god tid.

Det er dog ikke nok at have skrevet en god tale. En lige så stor del af det handler om at holde talen. Det er ofte her, at der er mange, der føler, at det begynder at blive svært.

Dette kan der være flere årsager til, men mange føler så ikke komfortable ved at holde en tale foran mange personer. Ligeledes kan det være, at man betænkelig ved at skulle tale følsomt foran en masse personer.

Føler du, at det er svært at holde en tale foran mange personer, er det særligt vigtigt, at du forbereder dig nøje. Heldigvis er der dog en række tips og tricks, du kan bruge, for at holde en god tale for fødselaren.

Tilpas din tale til fødselaren

Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for at tilpasse din tale til fødselaren og arrangementet. Der er nemlig stor forskel på, om du skal holde en tale, der er henvendt til din lillesøster, din kone, din bedste ven eller din mormor.

I samme ombæring skal du også tage højde for, om det skal være en sjov eller alvorlig tale. Ligeledes skal du også overveje, om det skal være en kort eller lang tale.

Her bør det dog gøres klart, at det sjældent er en god idé at hold en lang tale. Det skal kun være i tilfælde af, at man virkelig har noget på hjertet, at man skal gøre det. Ellers bør en tale ikke være mere end maksimalt 10-15 minutter lang.

Når du skal vurdere indhold og længde af din tale, skal den også tilpasses festens tema. Er der tale om en uformel havefest? Eller er det en formel fest med tre retter og fornem champagne? Sådanne aspekter skal man også have taget højde for.

Brug god tid på at forberede dig

Det er vigtigt, at du bruger tid på at forberede det. Det er ganske enkelt de færreste, der er i stand til at improvisere sig frem til en fantastisk tale. Det er også gældende, selvom en tale til en fødselsdag sjældent er af den højtidelige slags.

Det er bestemt ikke noget, der ændrer på, at det alligevel er meget rart at have lidt styr på sin tale, før man rejser sig og slår på sit glas. Det er en god idé, at du i ugerne op til festen bruger tid på at lave små noter om, hvad du gerne vil have med i din tale.

Det er selvfølgelig op til hver enkelt person at finde ud af, hvor meget tid, de har brug for, til at forberede sig. Det er nemlig også vigtigt, at du ikke starter for tidligt, da det blot kan medføre, at du får glemt, hvad du vil tale om.

Skriv alt ned

Når du skal i gang med din tale, bør du sørge for at skrive alt ned. Du skal blot have fokus på at lave en råskitse først, hvorfor du ikke skal tænke på, om det, du skriver ned, lyder enten klogt eller godt. Alt hvad du kommer i tanke om, skal du blot nedfælde.

Når du har gjort dette, kan du nemlig bruge tid på at finpudse rækkefølge, formuleringer mv. Bagefter. Desuden bør du også lave et manuskript, som du kan have liggende foran dig, mens du taler. Det er rart at have dette til rådighed, hvis du oplever, at klappen går ned.

Der er op til flere måder at lave et sådant manuskript på. Det er dog vigtigt, at det ikke er hele talen, du tager med. Hvis du gør det, kan det nemlig nemt ende med, at du blot står og læser op fra et stykke papir. Det er naturligvis ikke det, der er pointen.

Husk at øve dig – meget!

Når du skal holde en tale, er det vigtigt, at du øver dig – meget. Det gør sig gældende, uanset om du skal holde tale til en fødselsdag eller i en helt anden sammenhæng. Det er også vigtigt, at du sørger for at øve dig, uanset om du har i sinde at gøre brug af et manuskript eller ej.

Det er nemlig altid lettest at holde en tale, hvis man har taget sig tid til at få øvet den godt igennem, inden man stiller sig op til den respektive fødselsdagsfest.

Her er det dog vigtigt, at det er gjort klart, at du ikke bør gå i gang med at øve i for god tid. Hvis du øver i lang tid forinden, kan du ende med at glemme alt, hvad du har øvet. Derfor skal du sørge for at øve i dagen op til, så det er som frisk information i hukommelsen, når du skal holde talen.

Vil I gøre jeres kommende fest eller event til noget helt specielt? Festguru er Danmarks nye portal for festunderholdning, festmusik, bryllupsmusik, tryllekunstnere mm.. Kontakt vores artister direkte, eller opret en forespørgsel og modtag tilbud fra artister, der matcher jeres ønsker.

Find fantastisk underholdning eller festmusik!

Lejlighedssange

Lejlighedssange – Find de bedste lejlighedssange her Det er sjældent, at der holdes større fest uden sangindslag i Danmark. Danskerne

Læs mere »

Drikkeviser

Drikkeviser – Find de bedste drikkeviser her Der findes et hav af sjove drikkeviser, der kan bruges til fester. Nogle

Læs mere »

Del: